Mijn mooiste model als portret fotograaf

Als professionele portret fotograaf maakte ik naast mijn opdrachten pas deze autonome portretserie van mijn oma. Zij is tot nu toe mijn mooiste model en dat zal ze ook wel blijven. Natuurlijk omdat ze mijn oma is, maar ook omdat ik haar ken als een enorm authentiek en wijs mens. Dat wilde ik als fotograaf heel graag eens vastleggen. 

Portret van een bijzondere vrouw

Met haar engelachtige naam ‘Nel Gabriël’ is zij geboren op 28 maart 1939. In het bijzondere huis waar zij nu woont in Nijmegen, heeft zij eerder gewoond met meerdere nonnen. Ze was zelf geen non, maar noemde zichzelf ‘zuster Gabriël’. En soms nog. “Want dan luisteren mensen beter.” 

Het huis met een onder- en bovenverdieping bestaat uit veel kleine kamertjes. Hier woonden de nonnen. Het lijkt op een oud hotel. De nonnen en mijn oma hadden destijds ieder één of twee kamertjes voor zichzelf. De nonnen werkten als verzorgers in het naastgelegen verpleeghuis Sancta Maria, waar mijn oma de maaltijden bereidde in de keuken. 

Inspiratie voor een portret fotograaf

Als er iemand goed kon koken, dan was het mijn oma wel. Ze wist precies welke specerijen bij welk gerecht passen en draaide zich er niet voor om, om een grote rundertong in zoutwater in haar wasbak te laten weken. Maar de jaren gaan voorbij en koken dat doet ze nog nauwelijks. En de nonnen die wonen er al jaren niet meer. Maar mijn oma nog wel, samen met al haar verhalen. Waar ik als fotograaf veel portretten in opdracht maak, wilde ik deze serie als portret fotograaf zelf graag maken.

De foto’s tonen de leefomgeving en spulletjes die mijn oma en haar huis zo authentiek maken. Ze is geen religieus persoon, maar heeft wel een speciaal plekje in haar hart voor de Dalai Lama. “Dat is pas echt een mooie, vrolijke man”, zegt ze zelf. Misschien komt mijn eigen connectie met het Boeddhisme daar ook wel vandaan.

Fotograaf portret in vertrouwde omgeving

Als bedrijfsfotograaf maak ik normaal veel zakelijke portretten, ook met veel interesse voor het menselijke en voor authentieke beelden. Deze portretserie maakte ik omdat ik mijn oma en het bijzondere plekje waar zij woont graag wilde vastleggen. 

Vaak zie ik haar zitten in haar stoel, op het randje van haar bed of lopend door de lange gangen van haar huis. Blijft dat beeld altijd wel zo op mijn netvlies? In mijn leven wil ik dit beeld altijd kunnen herinneren. En zo kunnen ook andere mensen en familieleden deze beelden blijven herinneren, ook als ze er straks niet meer zal zijn.

Benieuwd naar wat ik voor jou kan betekenen? Mail mij dan gerust.

Benieuwd naar meer voorbeelden van portretfotografie? Of neem eens een kijkje bij mijn voorgaande opdrachtgevers en hoe zij de fotografie hebben toegepast op hun website: